El 17 de gener de 2018, a la Sala de Plens de l’Ajuntament, el llavors Ministre de Foment, Iñigo de la Serna va fer un triple anunci:

  1. De calendari: les obres del soterrament de les vies començarien a la segona meitat del 2019.
  2. De projecte: es partirà del projecte constructiu fet al 2010, que s’actualitzarà al 2018.
  3. De finançament: les obres seran finançades completament pel Govern de l’Estat.

No hi havia precedents ni d’una compareixença així ni d’uns compromisos com aquests.

Un any després, com estem?

Per resumir-ho, una sola frase: ni mai havíem estat aquí, ni mai s’havia fet així.

Per què diem que mai havíem estat aquí? A Sant Feliu en Comú som conscients de l’escepticisme que encara queda a Sant Feliu. Multitud d’anuncis, multitud de portades o articles al Butlletí, declaracions que les obres començarien a l’endemà i un llarg etcètera expliquen aquest escepticisme. Però el cert és que només hi ha tres precedents oficials, tots ells malauradament frustrats: inclusió al pressupost general de l’Estat de 1998 (que no es va concretar), primer avantprojecte de l’any 2000 (que no es va completar) i conveni de 2006 (que no es va desenvolupar). Fruit, però, d’aquest conveni, es va elaborar un projecte d’obres (acabat de tramitar al 2010), que finalment servirà per començar les obres a finals d’aquest mateix any. Aquell projecte, tal com va anunciar el ministre de la Serna (PP) i ha ratificat el ministre Ábalos (PSOE) s’ha actualitzat i aprovat inicialment al llarg de 2018, s’han fet les expropiacions corresponents al llarg de l’any passat i està a punt d’aprovar-se definitivament en aquest gener de 2019: just un any després. El somni i la lluita de desenes d’anys i de desenes de milers de persones estan a punt de fer-se realitat! Tenim projecte i tenim el finançament just i que volíem: mai havíem estat aquí.

Per què diem que mai s’havia fet així? Així com el projecte d’obres ha tingut el recorregut que hem resumit en el punt anterior, el projecte d’urbanització de la superfície només té un precedent: el planejament elaborat al llarg de 2010 i que es va desestimar quan ICV-EUiA va recuperar l’alcaldia al 2011. Aquell planejament (que preveia, per resumir, la ubicació de diferents torres de 14 plantes per poder pagar el 25% de les obres del soterrament) es va elaborar exclusivament pel govern d’aquell moment (PSC i CiU), sense participació ni de l’oposició ni, menys encara, de la ciutadania. Finalment, al ple de novembre de 2010 es va aprovar inicialment una proposta amb el vot favorable de PSC, CiU i PP i el vot contrari d’ICV-EUiA i d’ERC. En els programes electorals de 2011 i de 2015, els homes i dones d’ICV-EUiA ens vam comprometre a fer-ho de manera totalment diferent. I hem complert amb aquest compromís: a partir de l’anunci del gener passat, s’ha treballat amb la voluntat d’incorporar a tots els grups municipals (govern i oposició) i a tota la ciutadania, i que té bàsicament quatre punts:

  1. Ponència Unitària del Soterrament: les decisions i el seguiment, tant de les obres en subsòl com en superfície, seran de tots els grups municipals, no només del govern.
  2. Participació ciutadana: la ciutadania ha de poder definir, en un procés participatiu, els requeriments que s’han d’incloure en el projecte de transformació urbana de Sant Feliu posterior a les obres del soterrament.
  3. Concurs públic d’idees: qualsevol gabinet professional interessat ha de poder participar en un concurs obert d’idees per plantejar possibles i diferents respostes als requeriments establerts per la ciutadania. Finalment, el concurs es convocarà en el ple de març de 2019.
  4. Referèndum final: la ciutadania ha de poder tenir la darrera paraula per decidir el projecte final de les obres en superfície en una consulta ciutadana. Finalment, s’ha acordat que sigui el tercer diumenge de novembre de 2019, tal com estableix el nou Reglament de Participació Ciutadana.

De manera conseqüent, amb aquests quatre criteris plenament operatius, Sant Feliu en Comú afirma també que mai s’havia fet així: de manera unitària i amb la ciutadania.

I ara què?

Ara cal fer possible i irreversible el camí que hem emprès en aquests dos darrers mandats. Això vol dir que el proper govern de Sant Feliu haurà de fer el treball institucional adient pel que fa a les obres del Ministeri en el subsòl i el treball ciutadà necessari per afavorir la informació i la participació en la transcendental consulta del proper 17 de novembre i en tots els processos participatius que se’n derivin (projectes concrets d’urbanització, etc).

En opinió de Sant Feliu en Comú, qui millor pot garantir aquest doble treball institucional i ciutadà és un govern encapçalat per la nostra candidata, Lídia Muñoz. La Lídia ha assumit, com a primera tinenta d’alcalde i com a regidora d’Urbanisme, les màximes responsabilitats en aquest tema i és qui en té el millor coneixement. Amb la Lídia a l’alcaldia, està garantit el respecte escrupolós al treball unitari del consistori i a la voluntat de la ciutadania, com també el compliment dels calendaris i compromisos establerts fins ara. Un calendari i uns compromisos que han de permetre que les obres en la superfície estiguin perfectament coordinades amb les obres de soterrament i que evitin que Sant Feliu tingui espais o temps morts entre unes i altres. La Lídia és, en definitiva, qui més preparada està per liderar, al costat de tothom, la millor construcció col·lectiva del Sant Feliu que volem, del Sant Feliu de demà!

Pin It on Pinterest

Share This