Dimarts passat vam continuar amb els treballs, oberts a la ciutadania, d’elaboració del programa electoral de Sant Feliu en Comú Podem a les eleccions municipals del maig. Com sempre, va tenir una part de balanç, presentat pel regidor Manel Leiva i una part de propostes, plantejades per Jordi Pedrol, enginyer expert en medi ambient.

Què hem fet durant aquests anys?

Consolidar l’entorn urbà i natural, adequant-lo a les persones i les seves necessitats per contribuir a la millora del medi ambient.

En aquests anys s’han desenvolupat mesures per a la millora dels serveis municipals amb criteris ambientals. Hem promogut accions d’estalvi energètic, la gestió responsable dels recursos naturals, la reducció de la contaminació i la reducció i el reciclatge de residus.

Amb aquest objectiu s’han aprovat els Plans estratègics de Clima i Energia, de Reducció de Residus, i de l’Arbrat. També s’han desenvolupat mesures ambientals en la gestió dels serveis municipals, entre les quals destaquen:

 • Telecontrol i telegestió en l’enllumenat públic.
 • Implantació de la primera caldera de biomassa en un equipament públic, l’escola Gaudí.
 • Definició del procés per tirar endavant el projecte de millora i estalvi en el rec incorporant les actuacions necessàries per a la reutilització d’aigua provinent de la depuradora, en col·laboració amb Sant Just Desvern i Sant Joan Despí.
 • Canvi de l’enllumenat públic amb l’objectiu de generar un estalvi energètic i econòmic.
 • Assessorament i suport a la ciutadania per a l’estalvi energètic, a través del programa Connecta’t.
 • Acord amb la companyia d’aigües per a la gestió eficient del servei i de la infraestructura.
 • Nou servei d’escombraries i neteja viària i incorporació d’elements de sostenibilitat i responsabilitat social en el servei.
 • Desplegament de nous sistemes de control dels consums als equipaments municipals.

Protecció de l’entorn natural

S’han incrementat les actuacions adreçades a la protecció de l’entorn natural de la ciutat, i s’ha potenciat el seu valor ambiental i social. Entenent que la ciutat va més enllà del que és el centre històric i que la protecció de l’entorn natural és element determinant per la vida de la ciutadania i, també, de les generacions futures.

Les actuacions desenvolupades han estat diverses; destaca entre elles l’aprovació del Pla de Protecció del Parc Agrari del Llobregat. Aquestes actuacions marquen un camí de desenvolupament de noves mesures que completin de manera progressiva la relació harmònica amb l’entorn:

 • Construcció de la passera que uneix les dues bandes del riu i la millora dels camins riberencs.
 • Remodelació del camí d’accés al riu Llobregat per la riera de la Salut des del Parc del Llobregat. Naturalització i millora de l’accés a la llera del riu, a peu i amb bici.
 • Remodelació de la zona de lleure de La Salut i consolidació de l’edifici de la masia de la Salut i de Can Furriol.
 • Construcció d’horts socials entorn del Parc Agrari i d’horts urbans al carrer Manso i al carrer del Pla.
 • Accions de restabliment dels usos agrícoles d’algunes zones degradades del Parc Agrari en col·laboració amb el Consorci d’aquest.
 • Creació de la primera zona de lleure entorn del Parc Agrari/Riu Llobregat, al carrer del Pla, que complementa els usos del Parc del Llobregat.
 • Accions de millora en camins, entorns i accessos públics tant a Collserola com al Parc Agrari.
 • Plans tècnics de gestió forestal de les finques públiques de Collserola.

En el debat de les propostes, plantejat per Jordi Pedrol, van tenir molt de pes les intervencions sobre les mesures que caldria aprovar pròximament en el camp de la transició energètica, un cop acabada l’etapa restrictiva del govern del PP a les energies renovables, i aprofitant que justament, amb el govern del PSOE i la incorporació del nostre company Joan Herrera a la presidència del Instituto para la Diversificación y el Ahorro de la Energía (IDAE), són possibles les polítiques d’autogeneració d’energia, tant des de les comunitats de veïns i veïnes com des dels equipaments municipals.

Un dels temes que també es va tractar en profunditat va ser la recollida de residus, tenint en compte les exigències que la Unió Europea ha plantejat en aquest àmbit i que ens obligarà a incrementar la recollida selectiva de l’actual 40% al 55% abans de 2025 i al 60% abans de 2030. No hi ha cap dubte que l’eix ambiental haurà de ser fonamental en l’acció de govern del pròxim mandat, a més de ser un dels eixos troncals del programa de govern dels Comuns a Sant Feliu.

Què hem fet durant aquests anys?

Pin It on Pinterest

Share This