Les Sinsombrero són totes les dones que van prendre la decisió d’irrompre en un món tan masculinitzat com l’art i en un model cultural que les relegava a la secció femenina o, com a molt, a l’art per a dones… Us sona? Les treiem de l’oblit?

Us esperem a sala d’actes del Casal de Joves el proper dilluns 23 de març a les 19h

Las Sinsombrero és el nom pel qual són conegudes un grup de dones pensadores, novel·listes, il·lustradores, escultores i artistes espanyoles pertanyents a la Generació del 27 nascudes entre 1898 i 1914, les grans oblidades de la història cultural d’Espanya.

Durant el seu període d’influència, entre la dictadura de Primo de Rivera, La República i els inicis de la dictadura franquista, van gaudir d’èxit nacional i internacional, i a través del seu art i activisme varen desafiar i canviar les normes socials i culturals d’Espanya. Després del franquisme, els noms masculins de la Generació del 27 varen ser reivindicats per les forces culturals del país, relegant a aquestes dones revolucionàries a l’oblit.

El nom respon al gest de llevar-se el barret en públic que van protagonitzar les artistes i intel·lectuals Maruja Mallo i Margarita Manso, i els artistes Salvador Dalí i Federico García Lorca a la Puerta del Sol.

Ens parlarà d’aquestes grans i silenciades artistes la Carmen Romero, professora jubilada de Llengua i Literatura; i hi haurà una lectura de poemes de les grans poetesses d’aquesta generació de dones valentes i silenciades; a càrrec de Ma Jesús Bono, de Dones amb Veu.

Pin It on Pinterest

Share This